Tudomány és jövőkép. Mi az igazság? - Van Remény2013. márc 12.

A Világgazdaság 2012 március 6.-án ezt írta a 2011. évről: „Az ENSZ adatai szerint a természeti katasztrófák az elmúlt évben minden korábbinál magasabb, legalább 380 milliárd dollár összegű gazdasági kárt okoztak. A gazdasági veszteségek nagyobbak voltak, mint 2005-ben, amikor a Katrina hurrikán az Egyesült Államok déli részében pusztított, és a globális kár összegét addigi rekordmagasságra hajtotta fel.

A klímaváltozás, a természeti erőforrások kizsákmányolása, a talaj rossz felhasználása, és az éleződő környezeti problémák miatt globálisan növekszik a természeti katasztrófák kockázata. 2011 a hurrikánok éve volt, amit az Egyesült Államokban a tornádók és viharok tovább fokoztak.”

Ilyen helyzetben a globális katasztrófákat hirdető jóslatokra fogékonyabbak az emberek. Ráadásul az információs társadalom korában élünk. A hírek szélsebesen és számtalan hírcsatornán terjednek. Ez kitűnő melegágyat képez a világvége hiedelmeknek. Sokszor a rádió vagy TV híradója alig szól másról a természeti katasztrófák mellett, mint balesetekről, környezetszennyezésről, népfelkelésekről, helyi háborúkról, gyilkosságokról, rablásokról, pénzügyi válságról, csődről, a hitelt felvevők nehéz helyzetéről, munkalehetőségek beszűküléséről…

Ezek teszik ki a hírek nagyobb részét. A Föld nevű bolygón élő emberiség bizonytalanságban él. Ezt a bizonytalanságot fokozzák a világvége - jóslatok, s ha tekintetbe vesszük a tekintélyes tudományos lapok ismertetőit a Föld helyzetéről, kétség kívül hatnak ránk. De mi az, aminek hihetünk, és mi az, aminek nem? Egymást követik ezek a világvége-jóslatok, amelyek - kihasználva az emberek hiszékenységét -, kifizetődő üzletet jelentenek egyeseknek.

Hogyan tudjuk kiszűrni a szenzációhajhász álhíreket a valóban figyelmeztető jelek közül, amelyek előtt nem szabad a szemünket becsukni?

Az emberiség történelme során számos világvégét jósoltak már meg. Csak időszámításunk óta nem kevesebb, mint 49 világvége dátumot tartanak nyilván. Az időben hozzánk legközelebbi évekre vonatkozó két példa:

2008 szeptember 11.

- A Nagy Hadronütköztető üzembe állítása után lehetséges, hogy mini fekete lyukak keletkeznek. A fekete lyukakról közismert, hogy magukba rántanak minden, a hatókörükbe eső objektumot. Így sokan attól félnek, hogy a kísérlet során keletkezett fekete lyukak magukba szippanthatják a világunkat, ami ezáltal nyomtalanul eltűnik.

A világ legnagyobb részecskegyorsítója

Genf mellett, a francia-svájci határon található. A gyorsító egy kör alakú, 27 km kerületű földalatti alagútban működik, a felület domborzati viszonyaitól függően 50-150 méter mélyen. Az alagút átmérője 3 méter.

A Nagy Hadronütköztető (Large Hadron Collider, LHC) 2008 ok tóberében kezdte meg működését, majd egy meghibásodás miatt 2009-ben indult újra. Azóta hibátlanul működik, jelenleg csaknem fénysebességre felgyorsított, egymással szemben haladó 4-4 teraelektronvolt energiájú (1 teraelektronvolt 1 billió, azaz ezermilliárd elektronvolt) protonnyalábokat ütköztetnek, ami 8 teraelektronvolt energiájú ütközéseket jelent. A végső cél a nyalábonkénti 7-7 teraelektronvolt, azaz 14 teraelektronvolt energiájú ütközések elérése. A kísérlet célja az Univerzum korai állapotának vizsgálata. Sokan aggódva kérdezik, hogy szabad-e ilyen merész kísérletbe kezdeni? A CERN kutatói biztosak abban, hogy a kísérletek során esetlegesen keletkező mikroszkopikus fekete lyukak nem lehetnek stabilak, mert a stabilitásukat lehetetlenné teszik a kvantumfizika beigazolódott törvényei. A parányi fekete lyukak tehát - ha keletkeznek is - gyorsan elbomlanak. Ezt támasztja alá, hogy a természetben is folyamatosan zajlanak az LHC-kísérletnek megfelelő nagyenergiájú részecskeütközések, ezekben is keletkezhetnek fekete lyukak, láthatóan minden következmény nélkül. Az LHC abban fog különbözni ezektől, hogy irányított körülmények között, jól vizsgálhatóan hozza létre ezeket az állapotokat. Ha tehát születnek is fekete lyukak, akkor ezek ártalmatlanok lesznek.

2012 december 21. - A maja naptárból levont következtetésekből kiindulva 2012-ben felfokozódtak a világvége jóslatok. Csak erre az évre több formában is elképzelték a földi lét pusztulását. A hiedelmek szerint ekkor fog a naprendszerünkbe érni a Nibiru kisbolygó, és állítólag olyan közel halad el majd a Földhöz, hogy megállíthatja annak forgását, illetve felcserélheti az északi és déli pólusokat, viharokat, szökőárakat, földrengéseket, földkéreg-csuszamlásokat és vulkánkitöréseket okozva.

A Földbe becsapódó kisbolygó híre villámgyorsan végigsöpört a világhálón, komoly hisztériát eredményezve. Elismert tudósok cáfolják az interneten keringő vad híreket, és próbálják csillapítani a kibontakozó pánikot. A hisztériát - mint kiderült - a 2012 című film marketing kampánya indította el. A 2012 című filmet bemutató stúdió - az érdeklődés felcsigázása érdekében — több tucat hamis tudományos portált vagy blogot hozott létre, amelyek mind a 2012- ben bekövetkező világvégéről vizionálnak. David Morrison, aki a NASA Naptudományi Intézetének igazgatója volt, a következőt nyilatkozta: „Két éve még hetente legfeljebb egyszer kaptam kérdést a Földet fenyegető kozmikus katasztrófáról a blogomon. Most naponta tucatjával kapok ilyen kérdéseket. Két tizenéves még azt is közölte, hogy nem akarják látni a világvégét, ezért azon gondolkodnak, hogy inkább véget vetnek az életüknek.” A csillagászok egybehangzóan állítják: Nincs titokzatos kisbolygó vagy nagyobb üstökös, amely a Földhöz olyan közel kerülhetne, hogy világméretű katasztrófát okozzon. A bolygók a méretükhöz képest hatalmas távolságokat száguldanak be, így annak a matematikai valószínűsége, hogy egy másik bolygóval ütközzenek, elhanyagolhatóan kicsi, ezért ettől nem kell félnünk. A történelem folyamán eddig is voltak a Nibiru megjelenéséhez hasonló jóslatok, de a beharangozott ütközések nem következtek be.

A Föld közeljövőben várható pólusváltásától sem kell tartanunk. Nézzük azonban, miért fontos a Föld mágneses tere! — A folyamatosan érkező nagyenergiájú, töltött részecskékből álló kozmikus sugárzástól a Földet a mágneses tere védi, így a sugárzásnak csak a töredéke tud behatolni a bioszférába. A Föld mágneses terének jelentős csökkenése és erősebb napfolttevékenység esetén a nagyenergiájú töltött részecskék légkörbe kerülése az elektronikus eszközökben komoly zavart tudna okozni.

Viszont a közeljövőben egyáltalán nem várható a Föld mágneses terének  lenullázódása. A Földdomináns mágneses momentuma 170 év alatt 10%-kal csökkent. Ilyen ütemben körülbelül 2000 év múlva következne be pólusváltás, ám a mérések csökkenő és növekvő időszakok egymás utáni váltakozását mutatták ki.

Vajon kinek érdeke a világvége jóslatok gerjesztése? Az Ipsos Zrt. 2012 május 2-án közzétett felmérése szerint, amit a Reuters megbízásából 21 országban több mint 16 ezer felnőtt megkérdezésével készített, a világ lakosságának 14%-a azt feltételezi, hogy még élete során eljön a világvége, sőt 10%-a hisz a maják naptárában, amely szerint 2012 vége elhozza az apokalipszist. Az emberek 8%-a már kifejezetten idegességet vagy félelmet érez amiatt, hogy rövidesen eljön a világvége. A magyarok várakozásai szinte azonosak az átlaggal.

Nem csak a 2012-es világvégéről szóló filmek készítőinek és a mozi-hálózatnak jelent kasszasikert a 2012. évi világvége váradalom felcsigázása. Sokan üzletelnek emberek félelmére építve. Léteznek internetes áruházak például, melyek túlélő felszerelést kínálnak 2012 december 21-e utánra, nem kis haszon reményében. És ez nem egyedi. Egy amerikai vállalkozó elhagyott r akétasilókban többszintes, több lakrészes luxusbunkereket épít Kansas-ben. 4 A hurrikánoktól kezdve a földrengéseken, a napkitöréseken és járványokon át, a nukleáris támadásokig állítólag mindentől védelmet nyújtanak ezek a speciális bunkerek, amelyeknek ára minimum 1,5 millió dollár. És ezek a lakrészek el is kelnek!

Sokan könnyen helyt adnak a szenzációhajhász ijesztgetéseknek. Ezek arra „jók”, hogy egyesek, kihasználva mások hiszékenységét, meggazdagodjanak, miközben az emberek figyelmét elvonják a valódi problémáktól, amivel igazán szembe kellene nézniük. Vessünk most egy pillantást a Földünk állapotával kapcsolatos előrejelzésekre!

Egyes klímakutatók szerint 2040-re fog a Sarkköri óceán jégpáncélja teljesen felolvadni, ami az emberiség számára végzetes lesz.

A Római Klub 2052 című jelentése - amelyben 40 évre vetíti előre a jelenlegi tendenciák alapján az eseményeket - szerint a népesség túlnövekedése, a fosszilis energiahordozók kiürülése, az erőforrások mértéktelen kihasználása 2052- re a népesség számának drámai csökkenését fogja eredményezni. A dokumentum vezető tudósok, gazdasági szakemberek és jövőkutatók részvételével készült.

Ezek, és ehhez hasonló katasztrófa-forgatóköny vek próbálják felébreszteni a Föld energia- és ásványkincseivel pazarlóan bánó emberiséget, és arra ösztönözni, hogy éljen természetesebb életmódot. Ma olyan világban élünk, amelyben az emberiség a korlátokat tudomásul nem véve bánik a Föld természeti kincseivel. Véges bolygónkon még mindig sokan a korlátlan gazdasági növekedésben látják a fejlődés útját. Pedig erőforrásainkat mára már túlhasználjuk. Felelős szakemberek megállapították, hogy a világ globális gazdasági, ökológiai válságban van, és az emberiség nem folytathatja tovább a természet mértéktelen kihasználását, mert idővel káoszba rántja a világot. Idézet az USA Nemzeti Tudományos Akadémiájának rendszeres kiadványában megjelent, 13 tudós által írt cikkből (zárójelben magyarázatokkal): Antropogén (ember által okozott) klímaváltozás, növekvő társadalmi egyenlőtlenségek, olajcsúcs (a kitermelt olaj mennyisége tovább már nem növelhető, hanem a csúcson van, és a kitermelés ezután csökkenni fog), növekvő élelmiszerárak, csökkenő biodiverzitás (az élővilág sokfélesége), járványok, ózonpajzs sérülés, szennyeződés és a Föld ökológiai rendszerének tönkretétele mind komoly fenyegetés a civilizációnkra. Mindez visszavezethető egyetlenegy, bár nagyon is komplex okra: Nem váltottunk stratégiát az új »megtelt Föld« helyzetre, hanem továbbra is a korlátlan növekedés lehetőségében reménykedünk.” Az ökológiai lábnyom fogalmát bevezetve a kutatók kimutatták, hogy az emberiség jelenleg 30 százalékkal nagyobb ökológiai lábon él, mint amennyit a Föld eltartani képes. Sőt! A legnagyobb ökológiai lábnyommal rendelkező országok, mint például az Amerikai Egyesült Államok, az Egyesült Arab Emirátusok, Ausztrália és Kanada négyszer nagyobb lábon él, mint amely fenntartható módon a lakosokra vetítve rájuk jutna. Úgy tűnik, az emberiség képtelen feleszmélni és tehetetlenül sodródik az elmélyülő válság felé. Vannak felelős vezetők, vannak világkonferenciák (Rio de Janeiro, Kioto…), de a döntéseket nem, vagy csak részben hajtják végre. Mi lesz a Föld sorsa?

Helyzetünk a Biblia szerint

Először: Az emberiség úgy bánik a földdel, mintha korlátlanul az övé volna. Pedig a Föld a teremtés jogán Istené: „…enyém a föld, ti csak jövevények és zsellérek vagytok nálam.” (3Móz 25:23) Isten a Föld gondviselésével bízta meg az embert (1Móz 2:15), nem pedig azzal, hogy a vágyainak engedve korlátlanul kizsigerelje azt.

Másodszor: Bizony a Biblia beszél a Föld sorsáról. Ez a beszéd nem kedvező. „Gyászol, hervad a föld, elalél, hervad a világ, elalél a magas ég a földdel együtt. Gyalázatossá tették a földet lakói, mert megszegték a törvényeket, megmásították a rendelkezéseket, megszegték az örök szövetséget. (…) Recseg-ropog a föld, darabokra törik a föld, inogva reng a föld! Ide-oda tántorog a föld, mint a részeg, düledezik, mint a kunyhó! Ránehezedik vétke, és elesik, nem is kel föl többé. Azon a napon megbünteti az Úr a magasság seregét a magasságban, és a föld királyait a földön”. (Ézsaiás 24: 4-5; 19-21) Szintúgy erről beszél a Jelenések könyve: „Haragra lobbantak a népek, de eljött a te haragod és a halottak felett való ítélet ideje, hogy megadd a jutalmat szolgáidnak, a prófétáknak és a szenteknek; és azoknak, akik félik a te nevedet, a kicsiknek és nagyoknak, hogy elpusztítsd azokat, akik pusztítják a földet.” (Jel 11:18)

A Biblia tehát bemutatja a Föld Krisztus eljövetele előtti állapotát, a tönkretett világot, és azt, hogy a romlást előidéző folyamatok azért érvényesültek, mert az emberiség elutasította az isteni törvényeket. Ma pedig ez az önző érdekember nem tudja már megfékezni az elindult romlást. Végül is ítélettel látogatja meg Isten a földet.

Harmadszor: Ez a helyzet kétségbe ejti az emberek zömét. Valóban csak sodródnak, és teljesen tehetetlenek, a tehetetlenség érzése, a közelgő katasztrófa előérzete komoly szorongást okoz a tömegekben. „Az emberek megdermednek a félelemtől és annak sejtésétől, ami az egész földre vár, mert az egek tartóerői megrendülnek.” (Lk 21:26)

Negyedszer: A Biblia egyértelműen beszél arról, hogy a globalizációs törekvések - amelyek az emberiség történelmében meg-megismétlődtek - a valaha is volt erőfeszítésekhez képest példátlanul felerősödnek. Sajnos azonban az ember ebben a törekvésében sem követi az isteni elveket. „A tíz szarv, amelyet láttál, tíz király, akik még nem kaptak királyságot, hanem a fenevaddal együtt kapnak királyi hatalmat egyetlen órára. Ezek egy véleményen vannak, felajánlják erejüket és hatalmukat a fenevadnak. Ezek a Bárány ellen fognak harcolni, a Bárány azonban legyőzi őket, mert uraknak Ura és királyoknak Királya; és akik vele vannak, azok az elhívottak, a választottak és hűségesek.” (Jel 17:12-13) Úgy tűnik, hogy ezek a központosítási törekvések reményt ébresztenek a Föld lakóiban, hogy mégiscsak megmenthető a világ a nagy összefogás révén. Erre azonban egy érdekes kijelentést találunk. „Amikor azt mondják: Békesség és biztonság, akkor tör rájuk hirtelen a végső romlás, mint a fájdalom a várandós asszonyra; és nem fognak megmenekülni.” (1Thess 5:3)

Megsemmisülés vagy isteni közbeavatkozás

A Szentírás arról sem hagy kétségben minket, hogy az ember végül nem pusztíthatja el teljesen a Földet, mert Isten ezt nem engedi meg. Nem azért, mintha az emberiség nem sodródna feltartóztathatatlanul az önpusztítás felé, hanem azért, mert Isten közbe fog avatkozni. Ma még visszatartja a pusztítás erőit, ma még hosszan tűr értünk, mert nem elveszteni, hanem megmenteni akarja az embert (2Pét 3. fej). Arra viszont világos utalásokat találunk a Szentírásban, hogy eljön egy olyan időszak, bekövetkezik egy olyan pont, amikor már mindenkit, aki megmenthető, megmentett. Ekkor véget vet a földi történelemnek. Nem azért, mert büntet, hanem azért, mert szeret, és szeretetében nem nézi tovább a bűn rontását. Új birodalmat alapít az újjáteremtett Földön, amelyben igazság és béke lakik. — Jézus Krisztus, a „kőszikla”, amely „emberi kéz érintése nélkül” szakad le, és „szétzúzza és elrontja mindazokat a birodalmakat”, amelyeket mi hoztunk létre, amely közülük ebben az időpontban éppen áll, — hogy maga uralkodjék mindörökké. A régi, torz arcú emberi birodalmak „nyomát sem lehet találni. A kő pedig, amely ledöntötte a szobrot, nagy hegyé lett, és elfoglalta az egész földet.” (Az idézetek Dániel 2. részéből valók)

Mi az ember teendője ezeket a jeleket látva?

Tehetünk-e valamit, hogy ne az összetört birodalmak sorsára jussunk? Siránkozzunk-e, hogy ennyi emberi nagyság, ennyi dicső alkotás, ennyi tudományos, művészeti eredmény elpusztul? Mit tegyünk? — Mindenek előtt nézzünk becsületesen szembe a dolgokkal! Ne akarjunk saját elméleteket felállítani! Vegyük gondosan szemügyre, mit mond a teremtő és mindenható Isten a Földről, az emberről, az élővilágról, a múltról, jelenről és jövőről, vagyis a történelemről! Keressük, hogy a végidei jeleket miért adta. Riogatásra? Félelemkeltésre? A kétségbeesés fokozására? Vagy azért, hogy azok, akik Őt keresik, eligazodjanak az elméletek, hiedelmek és tagadások szövevényében? Isten szeretné, hogyha biztonságos utat találnánk, és ha annyira tudnánk viszontszeretni, hogy az kiűzze a szívünkből a félelmet, azért, mert Benne és ígéreteiben bízunk. Ő ugyanis azt ígérte, hogy a legnehezebb szakaszban sem hagy magunkra. A biztonságos út nem igazán a jelen világ tömegek által használt, kitaposott, széles útja. Jézus egy „keskeny út”-ról beszélt, de arról azt mondta: „az életre” visz. Láthattuk, hogy az a „széles” út, amit az emberiség választott, az önző kényelem, a gondtalanság útja. Mind világosabban látszik azonban, hogy ez a halál útja, és nem az életé.

Választhatjuk viszont az élet útját, mert ma még tart a kegyelem.

 

Jároli Erika
fizikus
Egyetemi végzettségét az Eötvös Lóránd
Tudományegyetem fizikus szakán szerezte, 
majd 13 évet kutatott a MTA Anyagtudományi  Kutató Intézetében.
 Jelenleg a MTA Természettudományok 
Titkárságának osztályvezetőjeés a Fizikai
Tudományok Osztálya szakreferense

 

Az utolsó 4 hónap bejegyzései:

Linkajánló

Hasznos oldalak, melyeken cikkeket, média anyagokat tekinthet meg, vagy tovább képezheti magát a Bibliával kapcsolatban!

Tovább

Programok

Jézus életéről és eljöveteléről szóló előadások kiállítás és multimédiás eszközök segítségével!

Tovább

Kérdése van?

A programokkal kapcsolatban további információkat kérhet. Kérdéseit írja meg e-mailben, mindenkinek válaszolunk!

Tovább